Gratin van zoete aardappel

Een recept van Yotam Ottolenghi uit het boek Ottolenghi het kookboek
Foto: Richard Learoyd ©

Reis mee rond de wereld met de beroemde chef-kok Ainsley Harriot in 'Ainsley eats the streets'

Reis mee rond de wereld met de beroemde chef-kok Ainsley Harriot in 'Ainsley eats the streets'

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1,5 kg zoete aardappel
25 gr salie (grofgehakt, plus extra om te garneren)
6 tenen knoflook (fijngehakt)
250 ml slagroom
zwarte peper

Bereiden:

Verhit de oven tot 200 °C. Was de zoete aardappels (schil ze niet) en snijd ze in plakjes van ½ cm dik. Dit gaat het best op een mandoline,of anders met een scherp mes.

Vermeng in een kom de zoete-aardappelschijfjes met salie, knoflook, 2 theelepels zout en royaal versgemalen zwarte peper. Schik de schijfjes in een diepe ovenschaal door steeds een stapeltje te pakken en dit rechtop in de schaal tegen elkaar aan te zetten. Ze moeten vrij dicht tegen elkaar staan zodat er parallelle rijen zoete aardappel (met de schil zichtbaar) over de lengte of breedte van de schaal staan.

Strooi de achtergebleven stukjes knoflook of salie uit de kom over de aardappels. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 45 minuten in de oven. Haal de folie eraf en giet de room gelijkmatig over de aardappels uit. Zet de schaal nu onafgedekt nog 25 minuten terug in de oven. Steek op verschillende plaatsen een mes in de aardappels om te controleren of ze gaar zijn. Ze moeten volledig gaar zijn.

Serveer de gratin direct, gegarneerd met de salie, of laat hem afkoelen. Serveer de gratin in ieder geval in de ovenschaal en veeg de buitenkant zo nodig schoon met een doek, zo ziet hij er mooier uit.

Inspiratie & blog