Gekaramelliseerd witloof met serranoham

Gekaramelliseerd witloof met serranoham
Een recept van Yotam Ottolenghi
Hoeveelheid Ingrediënt
6 stronkjes witlof
40 gr boter
4 tl fijne kristalsuiker
50 gr zuurdesembroodkruim
70 gr Parmezaanse kaas (versgeraspt)
10 gr tijmblaadjes
120 ml slagroom
12 dunne sneetjes serranoham
olijfolie (om te besprenkelen)
5 gr grofgesneden bladpeterselie
zeezout
zwarte peper
Recept afdrukken

Bereiden:

Verhit de oven tot 200 °C. Karamelliseer het witlof. U zult dat afhankelijk van het formaat van uw grootste koekenpan waarschijnlijk in 2 of 3 porties moeten doen; de halve struikjes moeten niet te dicht op elkaar in de pan liggen. Als u ze in 2 porties verwerkt doet u de helft van de boter met de helft van de suiker in de koekenpan en zet hem op halfhoog vuur. Roer alles door elkaar. 

Leg zodra de boter gaat borrelen 6 halve struikjes witlof op het snijvlak in de pan en bak ze in 2-3 minuten goudbruin. U moet ze misschien iets aandrukken. Maak u geen zorgen als de boter bruin wordt. Haal de struikjes uit de pan en verwerk de overgebleven 6 struikjes witlof op dezelfde manier met de resterende boter en suiker.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de struikjes lof erop met de gekaramelliseerde kant boven. Bestrooi ze met wat zout en peper.

Vermeng het broodkruim met parmezaan, tijm, room, ¼ theelepel zout en royaal versgemalen peper. Verdeel dit mengsel over de struikjes lof en leg er een plak ham overheen. Zet de braadslee 15-20 minuten in de oven tot het lof zacht aanvoelt als u er een spies in steekt. 

Serveer ze heet of warm, besprenkeld met wat olijfolie en eventueel bestrooid met de gehakte peterselie.

Ottolenghi het kookboek

Ottolenghi het kookboek

Recepten:
Yotam Ottolenghi

Uitgeverij:
Fontaine Uitgevers

Bestel het boek hier