Coq au vin

Hoeveelheid Ingrediënt
1 kip (ca. 1,2 kg)
120 g gerookt spek
200 g kleine champignons
200 g silveruitjes
4 teentjes knoflook
3 el olie
40 ml cognac voor het flamberen
0,5 l krachtige rode wijn
0,25 l kippenbouillon
0,5 bosje peterselie
6 takje tijm
6 laurierblad
50 g koude boter
2 el gehakte peterselie
naar smaak peper - zout
Recept afdrukken

Bereiding:

Was de kip, dep droog en deel in 8 stukken. Kruid met zout en peper. Snijd het spek in kleine blokjes, pel de sjalotten, reinig de champignons, pel knoflook en hak fijn.

Verhit de olie in een braadpan en bak het spek glazig. Voeg sjalotten, knoflook en champignons toe en laat deze enkele minuten meebakken. Haal dan alles uit de pan en zet even aan de kant.

Bak de bouten in het hete vet, voeg dan de borststukken erbij. Laat ze aan alle kanten goudbruin bakken en flambeer met de cognac. Giet de rode wijn en de kippenbouillon eroverheen en breng aan de kook. Voeg champignons, spek, knoflook en sjalotten toe. Bind peterselie, tijm en laurier samen en voeg het bosje kruiden erbij. Laat afgedekt ca. 1 uur sudderen op een zacht vuur.

Haal de stukken kip, de groenten en het kruidentuiltje uit de pan. Giet de saus door een zeef en laat ze een beetje inkoken. Klop met een garde de ijskoude boter in kleine klontjes door de saus en breng op smaak. Doe alles terug in de braadpan of in een voorverwarmde schotel en dien de coq au vin op, bestrooid met peterselie. 

Beoordeling