Chocoladekoekjes met banaan en pecannoten

Een recept van Yotam Ottolenghi uit het boek Sweet
Foto: Jonathan Lovekin ©

Onze njam! chefs wijzen je de weg naar Snel, Makkelijk & Lekker koken!

Onze njam! chefs wijzen je de weg naar Snel, Makkelijk & Lekker koken!

Ingrediënten

koekje koekjes Even geduld...
110 gr boter (op kamertemperatuur, in blokjes)
125 gr bloem
0,5 tl bakpoeder
20 gr cacaopoeder
0,5 tl gemalen kaneel
0,25 tl zout
50 gr bananen (geprakt)
170 gr halve pecannoten (fijngehakt)

Bereiden:

Doe de boter en de suiker in de kom van een standmixer met bisschopshaak. Klop alles op halfhoge of hoge snelheid tot het mengsel bleek en luchtig is, klop geleidelijk het ei erdoor en blijf kloppen tot het is opgenomen. 

Zeef de bloem met het bakpoeder, de cacao, de kaneel en het zout in een kom en voeg het mengsel toe aan de boter-suikermassa. Klop nog 15 seconden op lage snelheid en voeg de chocolade en banaan toe. Klop alles door elkaar en zet de kom 2 uur in de koelkast zodat het mengsel kan opstijven.

Vorm het deeg als het stevig is met de hand tot ballen van 3 cm doorsnee, elk van circa 20 gram: misschien moet u uw handen tijdens het maken een paar keer afspoelen, als ze gaan plakken. Doe de gehakte pecannoten in een kom en laat de ballen na het vormen in de kom vallen, rol ze erdoor zodat ze volledig met noten zijn omhuld en druk de laag iets aan.

Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg de koekjes erop – u hoeft geen grote tussenruimte aan te houden – en zet de bakplaat minstens 1 uur in de koelkast.

Verhit de oven tot 170 °C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier.

Doe de poedersuiker in een kom, wentel de deegballen erdoorheen en druk de laag iets aan zodat hij blijft kleven. Leg ze op de beklede bakplaten steeds met 2-3 cm tussenruimte en druk de koekjes uit tot 1 cm dikte. Bak de koekjes 10 minuten in de oven. Ze voelen zacht aan als ze net uit de oven komen, dus laat ze 10 minuten op de bakplaat liggen voor u ze rustig op een rooster legt. 

Serveer ze eventueel warm, als ze nog een beetje taai zijn in het midden, of laat ze helemaal koud worden.

Inspiratie & blog