Cassoulet de Toulouse

Hoeveelheid Ingrediënt
250 g lamsschouder in blokjes
250 g braadworsten
250 g buikstuk van het varken in blokjes
2 gekonfijte ganzenbouten
300 g gedroogde witte bonen
1 wortel
2 uien
4 tomaten
2 teentjes knoflook
150 g broodkruimels
2 kruidnagels
4 verse laurierblaadjes
1 bouquet garni
4 takjes verse tijm
naar smaak peper - zout
Recept afdrukken

bereiden:

Laat de bonen een nacht weken.

Schil 1 ui, steek er de kruidnagels en het laurierblaadjes in. Doe de ui samen met de bonen, het bouquet garni en de geschilde wortel in een kookpan.

Was de tomaten, verwijder de steelaanzet en snijd in grote stukken. Doe ze met een geschild teentje knoflook bij de bonen, bedek met water en laat afgedekt ca. 1,5-2 uur zacht koken. Giet er eventueel nog een beetje water bij en schep het gevormde schuim weg.

Schil ondertussen 1 teentje knoflook en 1 ui en snijd deze fijn. Bak het lams- en varkensvlees bruin in 2 el warm ganzenvet (van de gekonfijte ganzenbouten). Voeg ui en knoflook toe en bak dit even mee.

Blus met een beetje water van de bonen. Voeg de takjes tijm erbij en laat dit afgedekt ca. 1 uur langzaam sudderen. Bak de worsten bruin in 1 el warm vet.

Haal vervolgens de doorregen ui, bouquet garni, wortel en knoflook uit de bonen en breng op smaak met zout en peper. Breng eveneens het vlees op smaak en doe alles nu in een aardewerken schaal. Doe hiervoor de helft van de bonen in de schaal, leg er het vlees, worstjes en ganzenbouten op in lagen en eindig met de resterende bonen. Bestrooi dit met de helft van de broodkruimels en laat het in een voorverwarmde oven op 160°C ca. 1,5 uur sudderen.

werk af:

Roer alle 30 min. eens voorzichtig door. Bestrooi de schotel ongeveer 15 min. voor gaartijd nogmaals met de resterende broodkruimels en gratineer het goudbruin.