Artisjokken, mozzarella en gekonfijte citroen

Een recept van Yotam Ottolenghi uit het boek Plenty More
Foto: Jonathan Lovekin ©

Ontdek hier de feestrecepten uit het gloednieuwe programma 'De Eregast'!

Ontdek hier de feestrecepten uit het gloednieuwe programma 'De Eregast'!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
3 citroenen (gehalveerd)
2 laurierblaadjes
4 takjes tijm
1 middelgrote ui (gepeld en in vieren)
120 gr little gemsla (overdwars in 1cm brede repen)
200 gr buffelmozzarella
10 gr peterselie (fijngesneden)
10 gr munt (fijngesneden)
10 gr basilicum (fijngesneden)
120 ml olijfolie
1 teen knoflook (geperst)
zout
versgemalen zwarte peper
1 citroen
35 gr fijne kristalsuiker

Bereiden:

Snijd de stelen van de artisjokken en verwijder de buitenste harde bladeren. Blijf blaadjes plukken tot u het hart bereikt en snijd elk hart over de lengte doormidden. Snijd met een klein kartelmes alle oneetbare delen uit de halve harten – taaie blaadjes en hooi – zodat er een schone schelp overblijft. 

Besmeer de artisjokken meteen met het sap van 1 citroen zodat ze niet verkleuren.

Doe de artisjokken in een grote pan, knijp boven de pan het sap uit de overgebleven 2 citroenen en doe ook twee van de uitgeknepen schillen erin. Overgiet alles met water, voeg laurier, tijm, ui en ½ theelepel zout toe en laat de artisjokken in 10-15 minuten zachtjes gaar koken. Giet de artisjokken en halve citroenen af, gooi de uien, laurier en tijm weg en laat alles afkoelen.

Snijd voor de gekonfijte citroen met een dunschiller brede repen schil van de citroen zonder het witte vlies. Snijd de schillen in 1-2 mm brede reepjes en doe ze in een steelpannetje. 

Pers de citroen uit en vul het sap met water aan tot 1 dl. Giet het over de citroenschil, voeg de suiker toe en breng alles tegen de kook. Laat de schilletjes circa 15 minuten zachtjes koken tot de siroop tot tweederde is ingekookt. Laat alles afkoelen.

Snijd om het gerecht af te maken de artisjokhelften in 2 cm brede parten en schik ze op een schaal, samen met de sla. Breek de mozzarella met de hand in grote, ongelijkmatige stukken en verdeel ze op de sla. 

Roer de kruiden, olijfolie en knoflook met ¼ theelepel zout in een kommetje door elkaar en sprenkel deze dressing over salade en kaas. Verdeel er met een vork wat gekonfijte citroenschil over en besprenkel met een beetje siroop. 

Maal nog wat zwarte peper over de salade.

Inspiratie & blog

s