Herinner jij je ook die ellenlange rijen aan het koud en warm buffet op de familiefeesten in je jeugdjaren? Daar is gelukkig verandering in gekomen sinds de uitvinding van het walking dinner. Het concept? Het buffet naar de gasten brengen in plaats van andersom. En kleine hapjes serveren voor een hele avond culinair plezier. Zelf een stijlvol walking dinner organiseren? Dat doe je zo!
Een goede voorbereiding van je walking dinner is goud waard
Wil je je gasten vermaken met een walking dinner? Dan kom je maar beter goed voorbereid aan de start. Anders dan bij het traditionele driegangenmenu moet je voor een walking dinner in plaats van drie grote gerechten meerdere kleine gerechtjes, tapas of hapjes voorzien. Je wil je gasten de hele avond lang culinair verrassen, en dat vergt best wel wat denkwerk vooraf. Enkele tips!
Denk na over volgorde en afwisseling
Ook kleine gerechten en tapas serveer je in de volgorde van een klassiek diner: eerst de aperitiefhapjes, dan het voorgerecht, vervolgens de hoofdschotel en tot slot het dessert. Breng variatie in de hapjes die je presenteert: wissel warme tapas af met koude, vlees met vis, vergeet de vegetariërs niet en voorzie een zoete afsluiter bij de koffie of thee.
Maak zo veel mogelijk op voorhand klaar
Maak het jezelf gemakkelijk, en maak minstens de helft van de gerechtjes vooraf klaar. Een soepje, belegde minisandwiches, crostini of bruschetta, toastjes, een koud visslaatje, zalmtartaar, een stoofpotje, ... Het zijn maar enkele van de vele gerechtjes die je de dag ervoor of een uurtje op voorhand kunt klaarzetten. Op die manier hoef je niet te veel tijd in de keuken door te brengen en kun je zélf je gasten uitgebreid verwelkomen.
Hou het simpel ... en proper
Iedereen heeft zich ongetwijfeld ooit afgevraagd hoe hij in godsnaam die hotdog met mosterd en zuurkool moest binnenspelen zonder daarbij zijn kleren te besmeuren. Vrijwaar je gasten van dit soort hachelijke situaties en kies voor hapjes die makkelijk en vlekkeloos gegeten kunnen worden. Wat je daarbij dus het best vermijdt: kleverige sausjes (caramel, sojasaus), vette frituursauzen, kruimelige toastjes en te grote porties. Voorzie voldoende servetjes en eventueel zelfs vingerkommetjes, als je toch iets serveert waar je gasten mogelijk plakkerige vingers van krijgen.
Servies voor je walking dinner?
Veel kleine hapjes serveren betekent ook dat je veel serviesgoed nodig hebt. Probeer niet alles in wegwerpvorm te kopen, want daarmee creëer je een berg afval. Doe navraag bij vrienden of familie: wie heeft er ooit miniglaasjes, kleine bordjes, soepkommetjes en ander serviesgoed aangekocht dat geschikt is voor recepties of walking dinners? Materiaal huren is natuurlijk ook een optie. Er zijn heel wat verhuurbedrijven die alles in huis hebben voor een walking dinner, tot statafels toe. Hou je van vintage servies? Trek dan naar de kringwinkel en kijk wat je daar voor geen geld op de kop kunt tikken.